Compusii nocivi din cremele solare

Cremele solare contin compusi nocivi?

Utilizate pe termen lung, produsele care au in compozitie retinil palmitat si oxibenzona pot afecta ADN-ul celular, favorizand aparitia cancerului. In alegerea celor mai bune creme de protectie solara putem cere sfatul dermatologului.
Medicii ne recomanda sa nu ne expunem la soare fara sa folosim o crema fotoprotectoare. Pielea neprotejata si expusa radiatiilor solare este predispusa nu doar imbatranirii premature si arsurilor, ci si aparitiei cancerului de piele.

In prezent, in farmacii si pe rafturile supermarketurilor exista o varietate de creme, de lotiuni si de uleiuri special concepute pentru a proteja pielea de efectul nociv al ultravioletelor.
In general, atunci cand cumparam o crema de protectie solara, trebuie sa fim atenti la factorul de protectie (obligatoriu mai mare de 15 pentru a fi eficient) si sa aiba specificat pe eticheta mentiunea „ofera protectie UVA si UVB”.

Dar si citirea etichetei este la fel de importanta, ne atentioneaza dermatologii. Aceasta deoarece unele produse au in compozitie substante chimice periculoase care ne pot pune sanatatea in pericol.
Oxibenzona produce modificari ADN
Unul dintre cele mai controversate ingrediente din produsele solare este oxibenzona. Radicalii liberi interactioneaza cu alte molecule si produc modificari la nivelul celulelor adipoase si ADN-ului celular.
Pe termen scurt, oxibenzona poate da reactii alergice care se manifesta prin mancarime, eruptie cutanata si formarea de vezicule. Daca aceste simptome persista, se recomanda ajutor de specialitate.

Aplicate pe perioade lungi, produselor care contin oxibenzona accelereaza procesul de imbatranire prematura a pielii. In plus, unii medici dermatologi sustin ca proprietatile fotomutagene ale acestei substante ar putea contribui si la cresterea incidentei melanomului.

In prezent, exista o lege care obliga producatorii sa specifice pe eticheta prezenta oxibenzonei in produsele destinate ingrijirii pielii. Din pacate, aceasta mentiune insoteste numai produsele care contin peste 0,5% oxibenzona.
Pot genera cancer la nivel genital
In urma cu cativa ani, un studiu realizat de un grup de oameni de stiinta elvetieni de la Universitatea din Zurich a constatat ca o serie de substante din compozitia cremelor fotoprotectoare accelereaza cresterea celulelor canceroase.

Printre aceste substante se numara oxibenzona, 4-metil-benziliden camfor (4-MBC) si octil-dimetil-PABA. Potrivit cercetatorilor, aceste substante actioneaza asemanator estrogenului (hormon feminin) care, atunci cand se secreta in cantitati mari, creste riscul de cancer si isi pune amprenta negativ asupra aparatului reproducator.
Studiul a fost realizat pe cobaii bolnavi de cancer, in cazul carora s-a observat o dezvoltare anormala a celulelor canceroase in urma injectarii timp indelungat a acestor substante chimice.

De asemenea, riscul de cancer ar putea creste si pe fondul utilizarii cremele fotoprotectoare care contin retinil palmitat (o forma de vitamina A) care devine extrem de nociva in prezenta soarelui.
Reaplicarea cremelor, o necesitate
Cele mai sigure creme fotoprotectoare sunt cele minerale care contin zinc si dioxid de titan, care nu patrund in piele. Insa, indiferent daca alegeti protectie solara minerala sau chimica, dermatologii recomanda reaplicarea frecventa a produsului, chiar daca pe eticheta este specificat faptul ca este rezistent la apa.

De exemplu, avobenzona (butil metoxidibenzoilmetan) este un ingredient de baza din compozitia cremelor fotoprotectoare care blocheaza ultravioletele de tip A.

Din nefericire, sub actiunea razelor solare isi pierde efectul dupa circa o ora.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns