Efectele cremelor pentru maini

Efectele folosirea cremelor pentru maini…

 

Munca de zi cu zi isi spune cuvantul asupra starii mainilor noastre- in special datorita contactului cu substante specifice. Dar eficacitatea cremelor pentru maini variaza mult – totul depinde de formula individuala.

Este o diferenta majora daca mainile intra in contact cu apa in cursul muncii zilnice sau daca acestea sunt protejate intr-o oarecare masura datorata muncii la birou. Acest lucru este binecunoscut in randul casnicelor din moment ce masinile de spalat haine si masinile de spalat vase ne scutesc de o munca importanta ce ar presupune folosirea mainilor.

Joburile in domeniul cosmetic presupun alternarea mediului de lucru. Nu numai apa si tensidele dar si componentele cremelor si agentii concentrati de dezinfectie afecteaza pielea mainilor prin indepartarea substantelor de ingrijire a pielii ca si a substantelor naturale protectoare ale corpului

Fluidele de lucru ca si lubrifiantii pentru racire, uleiurile si solventii sunt substante daunatoare pntru mainile oamenilor. Chiar si indivizii care intra in contact doar cu hartia pot avea probleme deoarece mainile lor sunt degresate constant si iritate. Pe de alta parte, conditiile de munca particulare nu permit folosirea cremelor de protectie ce contin grasimi deoarece ar duce la producerea de amprente pe suprafata de lucru sau pot chiar duce la degradarea anumitor materiale de lucru. Pentru a fi de folos in diferite probleme si pentru a gasi solutia adaptata individual, este esential ca piata sa se concentreze asupra proprietatilor fizice si chimice al cremelor de maini. Inainte de toate insa, ar trebui luate in considerare anumite reguli de baza de ingrijire a mainii, reguli care sunt trecute cu vederea in rutina zilnica.

 • Duritatea apei: Apa dura este una din cele mai frecvente cauze ale pielii crapate. Atat duritatea permanenta indusa de catre dizolvarea sulfatului de calciu (gips) ca si duritatea temporara declansata de catre hidrogenul carbonat au actiune negativa asupra pielii deoarece acestia leaga acizii grasi esentiali ai pielii. Un dispozitiv de dedurizare al apei ar face minuni in acest caz. Hidrogenul carbonat poate fi inlaturat prin fierbere.

 • Cremele cu continut lipidic: Este un lucru foarte raspandit conceptia gresita cum ca un continut lipidic crescut al cremei este un lucru ce arata calitatea produsului. Ceea ce conteaza este raportul de lipide la concentratia de emulsificatori pentru a minimaliza mai tarziu efectul de spalare ulterior. Sunt recomandate in mod particular produsele fara emulsificatori cu continut moderat de lipide ce penetreaza usor si nu lasa urme.

 •  Sapunurile lichide (2 in 1): contin frecvent agenti activi de reingrasare si silicon. Acestia lasa o senzatie placuta la suprafata pielii lucru care insa nu este valabil si asupra barierei naturale de protectie a pielii. Pentru piele ar fi mai bine sa fie folosite produsele de curatare fara agenti de reingrasare si aplicare de crema pentru maini dupa. In orice caz, apa calduta este adesea suficienta pentru curatarea mainilor si va proteja deasemenea bariera naturala de protectie a pielii..

 • Manusile: Folosirea acetonei pentru indepartarea ojei de pe unghii, a alcoolului foarte concentrat, isopropil alcoolului sau a altor solventi sau agenti de dezinfectie necesita folosirea manusilor. Aceasta se aplica deasemenea pentru activitatile de curatenie de acasa unde se foloseste apa si detergentul.

Crema de maini regeneranta

Baza: fara emulsificatori din tigliceride (uleiuri neutre, ulei din germeni de grau, ulei de avocado), fosfatidilcoline hidrogenate unt de shea, ceramide si squalane.

Agenti activi:

  • (pro)-vitamine A, C, E, D-panthenol, biotina si niacina ajuta procesul de regenerare

  • amino acizi (NMF) si glicerina(doza scazuta) ajuta la hidratarea pielii

  • aditivi: fara parfumuri si conservanti – in mod special daca se descopera probleme ale barierei naturale de protectie a pielii. Agentii de consistenta imbunatatesc modul de aplicare al cremei.

Nota: hiperpigmentarile pot fi minimalizate sau chiar indepartate in cateva luni daca este folosita vitamina C sub forma de ascorbil de sodiu fosfat (INCI) si daca baza contine fosfatidilcoline cu acid linoleic. Mai mult, acest tip de crema poate fi folosita deasemenea pentru accelerarea recuperarii pielii dupa tratamente dermatologice cu antimicotice.

Crema de maini pentru pielea extrem de uscata

 • Baza: oleogeluri (nu contin apa) cu fosfatidilcoline (se absorb imediat)

 • Agenti activi: uleiuri vegetale foarte concentrate bogate in fitosteroli si acid linoleic

 • Aditivi: zinc ,magneziu, sarururi de acizi grasi cu lant lung (agenti de consistenta). Acid 12-hidroxistearic imbunatateste proprietatile adezive ale cremei pe suprafata pielii.

Nota: Aceasta crema specifica produce o protectie excelenta pentru maini in timpul gradinaritului si impotriva vremii reci. Filtrele de ultraviolete sunt recomandate in cazul stresului intens datorat radiatiilor solare.

Lotiune de maini pentru pielea grasa

 • Baza: lotiune cu continut scazut de lipide sau de dispersii lipozomale

 • Agenti activi : fosfatidilcolinele ce sunt bogate in acid linoleic si vitamina E

 • Aditivi: fara

Nota: Cremele nu sunt benefice pentru aceasta conditie specifica a pielii. Fosfatidilcolinele reduc productia de sebum, penetreaza usor pielea si o mentin moale.

Crema de maini pentru pielea umeda

 • Baza: fara emulsificatori (vezi mai sus)

 • Agenti activi: ulei de salvie, farnesol, clorhidrat de aluminiu (alternativ alum)

 • Aditivi: agentii solubili in apa sunt contraproductivi deoarece ajuta la mentinerea umezelii neplacute la suprafata pielii

Nota: Formulele de mai sus diminueaza capacitatea de sudoratie a pielii.

Crema de maini pentru pielea inrosita si inflamata

 • Baza: fara emulsificatori (vezi mai sus)

 • Agenti activi :

  • Acizi de rasina de boswelia in nanodispersii (inhibitori ai 5-lipoxigenaza), acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6 (ulei de in, kiwi, ulei de primule) ce au efecte antiinflamatoare.

  • D-pantenol si extract de echinacea ce au efect de vindecare

  • Aditivi: preferabil fara parfumuri si conservanti

Crema de maini pentru probleme de cornificare

 • Baza: fara emulsificatori (vezi mai sus)

 • Agenti activi:

  • vitamine: retinol palmitat, tocopheril acetat, biotin

  • urea in concentratii de pana la 3 % impiedica mancarimile, concentratiile mai mari pot irita pielea.Alantoina poate fi folosita alternativ.

 • Aditivi: fara parfumuri si conservanti

Nota: fosfatidilcolinele naturale pot imbunatati proprietatile de penetrare ale agentilor activi.

Sfaturi si sugestii:

 • Efecte imediate pot fi atinse in institutele de infrumusetare prin aplicatii generoase de crema si apoi prin adaugarea si apoi indepartarea unui modelaj ocluziv ce se intareste. Acesta se lasa numai 15 minute.

 • Cum mainile intra frecvent in contact cu zona periorala, toate persoanele predispuse la dermatita periorala sunt sfatuite sa foloseasca produse lipsite de conservanti si parfumuri ce pot provoca alergii.

 • Cremele pentru maini cu continut specific crescut de glicerina nu s-au dovedit de succes deoarece partea majora de glicerina solubila se spala in timpul curatarii pielii. Consecutiv, mainile sunt extrem de deshidratate dupa curatare.

Sursa: www.dermocenter.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?