Siliciul şi compuşii săi

Siliciul şi compuşii săi in cosmetica moderna

Ca un agent de cosmetice, siliciul joacă un rol de perete-floare. Doar la prima vedere, deşi: sărurile şi compuşii organici sunt utilizaţi în multe aplicaţii, ca de exemplu masti, pachete sau produse de ingrijire a parului.

Ca o chestiune de fapt, elementul de siliciu în sine este nesemnificativă ca ingredient cosmetic. Cu toate acestea, aditivii organici de silicon sub forma de uleiuri de silicon pot fi gasiti in mai mult de 50% din produsele cosmetice. Siliciile anorganice sunt parte integranta a produselor cosmetice decorative si aditivi frecventi la masti si ambalaje. Siliciul este un semi-metal şi poate fi găsit peste tot la picioarele noastre ca nisipul, cuarţul sau – în combinaţie cu aluminiu – în lut, mica si alte roci.

Acidul silicic si componentele acestuia:

Cand unul arde siliciu ( oxideaza ), apoi dioxidul de siliciu ( SiO2 ) ( sau Siliciu), care formeaza ceea ce astazi inca se mai foloseste in unele produse de spalare a mainilor abrazive pentru a indeparta murdaria incapatanata ca gudronul, coloranti sau adezivi. Aceste particule abrazive sunt in mare parte particule de cuart ( de exemplu nisipul de la tarm ) , care anterior au fost, de asemenea, aplicate in peeling-uri cosmetice. Acestea sunt destul de dure pe piele si de aceea nu mai sunt folosite pentru scopuri cosmetice.

Acidul silicic este un dioxid de siliciu hidratat cu proprietati complet diferite. Pulberea de lumina cu o suprafata extinsa este in general utlizata ca un agent de separare pentru amestecurile de condimente sau sare de masa pentru a creste capacitatea de turnare. Acidul silicic concentrat in diatornee, de exemplu, si este disponibil pe piata ca pamant diatomit ( Kieselgur ). Extractele din coada-calului contin de asemenea acid silicic si sunt utilizate ca aditivi in produsele tonice pentru fata si de ingrijire a parului. Ambele tesuturi conjunctive, precum si scheletul depinde de aportul de acid silicic.

Acidul silicic fin dispersat ( coloidal ) – de asemenea , cunoscut sub numele de aerosil – serveste ca un agent consistent pentru uleiuri nepolare ca uleiul de parafina. Rezultatele sunt oleogelurile ( lipogelurile ), care joaca o anume parte in aplicatiile farmaceutice, cu toate acestea, nu sunt acceptate in domeniul cosmetic. Un fapt interesant este ca aerosilul incorporează uleiuri, o proprietate care permite sa transforme uleiuri in pulberi – o tehnica de care este, de asemenea, de interes pentru procesarea alimentelor.

Trisand putin …

Acidul silicic acoperit cu dioxid de titan si dioxid de fier poate fi utilizat in pulberi si make-up pentru a minimiza aparitia ridurilor. Aceste materii prime, reflecta difuz lumina, reduce efectul contrastant de riduri si evita efectul de masca pe piele din cauza transparentei pielii-identice. In general acidul silicic este o componenta frecventa a pulberilor ( INCI: siliciu ).

O alta forma de acid silicic este gelul de siliciu. Acesta are o consistenta solida si este distribuit in diferite marimi de granulatie. Este foarte higroscopica ( absoarbe apa ) si , prin urmare, serveste ca un desecant in laboratoare. In institutul de frumusete, gelul de siliciu este utilizat pentru a transfera arome de flori proaspete in uleiuri de ingrijire a pielii prin uscarea petalelor de trandafir, in prezenta uleiurilor si gelului de siliciu intr-un recipient inchis.

Silicatii de aluminiu

In mediul natural, exista diverse minerale in care acidul silicic este combinat cu oxidul de aluminiu : aluminosilicati. Kaolin ( sau lutul chinezesc ) este folosit ca un pigment de albire, ca de exemplu in procesul de fabricatie a pulberilor si cea a make-upului. Kaolin-ul se formeaza prin procesul de descompunere a feldspatului. Feldspaturile sunt tectosilicati si, in afara de siliciu si aluminiu, acestea contin de asemenea elemente cum ar fi sodiul, potasiul, calciul si bariul. Mica ( INCI ) apartine foii scissle de silicati si este utilizata in domeniul de cosmetice decorative. Mica-le au proprietati optice specifice si, implementate in pulberi fine, acestea pot fi acoperite cu diferite straturi. In combinatie cu feldspaturi si cuart acestea formeaza roci ca granitul si gneiss, care se descompun in lut in decursul timpului. Datorita suprafetei lor expansive, luturile argiloase si argile sunt procesate in pamant de vindecare. Ca si componente de ambalaje cosmetice si masti acestea absorb substantele propriului organism si, pe de alta parte, ele elibereaza agentul activ adaugat intr-un mod controlat in piele. Proprietatea specifica a lutului ca schimbator de ioni este inca si mai distincta in zeoliti. Pe o scara limitata ei chiar pot fi folisiti si ca agent de dedurizare a apei ( de inlocuitor al fosfatului ) sau ca un aditiv pentru produsele de baie. Betonitul de aluminosilicat absoarbe cantitati enorme de apa si formeaza geluri anorganice. In combinatie cu pigmenti, glicoli si uleiuri, betonitul si aluminosilicatii sunt chiar ingrediente adecvate pentru fabricarea produselor de make-up lichide.

Talcul

Talcul natural este un material anorganic deosebit de moale. In forma de praf este numit talc, un silicat de magneziu care se simte ca o substanta lipidica. Este o componenta pulbere si este utilizata pe scara mare in domeniul cosmetic, deoarece aceasta faciliteaza si imbunatateste aplicarea produselor. Pulberile fibroase de talc, implica un anumit risc totusi. Particule mici ale acestor pulberi pot provoca granuloame in plamani, similar cu azbestul iar acestea nu sunt degradabile. Prin urmare, piata de cosmetice de astazi continua sa promoveze liber pulberi de talc.

Siliconii

In contrast cu acidul silicic si silicatii, siliconii sunt substante complet sintetice. De fapt, termenul lor chimic este siloxane respectiv polisiloxane pe masura ce sunt constituite din unitati de siliciu-oxigen mai scurte sau mai lungi. In plus, fiecare atom de siliciu are doua, prima si ultima unitate din lant contin trei hidrocarbil. Daca acestea sunt doua grupuri de metil, avem de a face cu dimeticoni ( dimetilpolisiloxanati ) care sunt utilizati pe scara larga in industria cosmetica. In cazul in care lanturile au o structura circulara ca inelele, acestea sunt numite ciclometiconi. Siloxanii ciclici specifici, sunt desemnate in mod explicit cu prefixul ciclo si sufixul siloxan ( ca de exemplu ciclotetrasiloxilan ). Meticonii au doar un grup de metil la atomul de siliciu si unul de hidrocarbil care este in mod explicit enumerat in INCI ca aditiv. Pe langa tipurile de baza relativ simple exista o multitudine de alti polisiloxani. In loc de grupuri de metil, exista alte grupuri de hidrocarbil precum si diferite grupuri functionale situate la atomii de silicon.

Senzatie de catifelat

Polisiloxanii sunt utilizati pe scara larga in domenii diferite de aplicare. In domeniul produselor cosmetice sunt utilizate in principal proprietatile hidrofobe si cele conditionate. Sunt volatile si polisiloxanele lichide care sa faciliteze aplicarea produselor cosmetice si sunt foarte moleculare chiar asemanator cu ceara care ramane la suprafata pielii. Faptul ca substantele au efect hidrofob si o senzatie de catifelat este foarte apreciat in produsele cosmetice de ingrijire a pielii. Netezirea si efectul adeziv este folosit in produsele de curatare si lotiuni de corp ca de exemplu pentru re-ingrasarea pielii. Evidenta senzatie agreabila pe piele, simuleaza o recuperare a pielii, care in mod obiectiv este non-existenta. Un domeniu larg de aplicare a acestor substante este in sampoane si produsele de contitionare a parului. O mica selectie este enumerata in lista ce urmeaza:

  • Dimeticonul ( INCI ) este oferit in diferite vascozitati, de la vascozitate mica ca de exemplu apa pana la o vascozitate mai mare, in functie de lungimea lantului. Reprezentantul cel mai de baza este Hexametildisiloxan-ul ( INCI ). Este la fel de fluid ca apa, cu toate acestea, fara proprietatile sale tipice de racire. Compusii fluizi si volatili se raspandesc, si agenti de inmuiere cu o tensiune de suprafata redusa. Ele sunt frecvent utilizate in antiperspirante si deodorante si, in general imbunatateste combatibilitatea parului ud.

Reprezentantii moleculari non-volatili mai multi sunt frecvent utilizati in combinatie cu uleiuri minerale ca substante lipidice in creme la fel si a produselor hidrofuge de ingrijire a pielii. Este destul un dezavantaj pentru sectorul industrial ca amprentele digitale originale din produse ce contin silicon este destul de greu indepartarea de la piesele de lucru. Acesta este motivul pentru care in acest sector produsele sunt des promovate cu termenul de “fara silicon”. Un dezavantaj in legatura cu produsele de par este ca, prin utilizarea desa a sampoanelor sau a balsamurilor de par de exemplu, se pot acumula polisilixani in firele de par.

Eliberati ringul pentru aplicare

Ciclometiconi ( INCI ): Acest termen se refera la inelele de diferite marimi de dimetilpolisiloxan. Ciclopentasiloxanul ( INCI ) definit este alcatuit din 10 inele si este utilizat ca agent de raspandire pentru uleiuri de silicon foarte vascoase. Aceasta combinatie permite tratarea firului de par la capete si pentru a crea parul drept si stralucitor. Combabilitatea parului uscat sau ud este imbunatatita. Inelul cu 6 membri de ciclotetrasiloxan ( INCI ) , are proprietati de raspandire chiar mai bune. Ele sunt volatile. Siloxanatii ciclici sunt continuti in rujuri de exemplu, in cazul in care inlocuiesc o parte din hidrocarburile non-volatile. De asemenea, deodorantele spray si produsele aerosolice sunt echipate cu aceste substante.

Alchil dimeticonul este un termen generic pentru dimetilpolisiloxanii cu un grup de metil pe atumul de silicon partial schimbate de un hidrocarbil mai lung. Substantele cele mai asemanatoare cu ceara sunt componente ale cremei de ingrijire de protectie solara,produse cosmetice si decorative de exemplu : ruj , rimel, precum si make-up.

Rezultatul de stralucire

Fenil-Meticonul (INCI):Pe langa proprietatile de conditionare , acesti compusi au de asemenea caracteristici optice interesante, deoarece acestea au aceleasi indice de refractie ca si parul. Acestea sporesc atat radianta parului cat si stralucirea acestuia. Pe de alta parte, acestea formeaza fasii alunecoase si creaza parul matasos.

Dimeticonul Copoliol ( INCI ) si ciclometicoanele sunt componente ale produselor de curatare el fiind capabil sa dizolve particulele de murdarie. Dimeticonul Copoliol sprijina spuma stabila groasa si prin urmare se aplica in bai de spuma, geluri de dus si sapunuri lichide. Acizii silicici siliconati , ca de exemplu Siliciul dimetil Silylat ( INCI ) , este utilizat ca agent de consistenta. In general, siliconii sunt substante extrem de tolerabile. Trebuie subliniat totusi, ca ele nu sunt compatibile cu cosmeticele naturale si conceptele fiziologice. Ca si senzatie a pielii sunt bine acceptati. In comparatie cu substantele lipidice fiziologice, desi acestea nu suporta recuperarea pielii.

Salon Dermocenter Timisoara

Strada Ciprian Porumbescu, nr. 107
Mob: 0728941299, 0743072670
Fix:   0256218178, 0356003368

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?