Vaccinari internationale la Centrul Profilaxia

 Vaccinari internationale in Arad si Timisoara

 

Bolile infecţioase există pretutindeni în lume, riscul de îmbolnăvire fiind universal, cu specific în funcţie de regiunea geografică vizitată. Destinaţiile la risc sunt reprezentate de zonele tropicale, zonele cu infrastructură sanitară precară, Africa, mai ales subsahariană, Asia, America de Sud.

Inainte de a călători este necesară informarea asupra riscurilor potenţiale pentru sănătate în zona vizitată, fiind recomandată consultarea medicului specialist epidemiolog sau de boli infecţioase. Deşi, în general, riscurile sunt mai scazute în ţări din Europa şi în America de Nord, uneori în aceste locuri pot evolua epidemii de boli infecţioase sau pot exista anumite cerinţe referitoare la antecedente de boala sau vaccinare, pentru care e necesară viyita la medic înainte de plecare.

Un exemplu în acest sens a fost campionatul european de fotbal, când pentru călătorie în Austria şi Elveţia s-a recomandat vaccinarea împotriva encefalitei transmise prin căpuşe.

Riscurile îmbolnăvirii în călătorie sunt legate de oameni şi activităţile lor (mijloace de transport, războaie, activităţi recreaţionale, comportament sexual, contact cu persoane bolnave) şi de existenţa unor căi de transmitere a microbilor, greu de evitat: alimente, apa, insecte (ţânţari, muşte, flebotomi), contactul cu animale.

Patologia proprie călătorului este reprezentată de: diaree (2/3 din cazuri), infecţii respiratorii superioare, febre de etiologie neprecizată, malarie, encefalite, meningite, hepatite virale, etc.

Malaria este răspândită larg în Africa, dar şi în unele ţări din Asia şi America de Sud, fiind transmisă prin înţepătură de ţânţar. Semnele de boală care trebuie să alerteze călătorul sunt: febră, frisoane, diaree, dureri de cap, erupţii tegumentare, etc.

In oricare din aceste situaţii, este necesară adresarea la cel mai apropiat cabinet, policlinică sau spital din zonă. Inainte de plecare în ţara cu risc se recomandă un tratament profilactic specific.

Febra galbenă este răspândită în Africa Centrală, America tropicală (Amazonia) şi America de Sud, fiind o boală infecţioasă gravă, cauzată de un virus. Transmiterea de realizează prin intermediul ţânţarilor.

După o incubaţie de 3-6 zile, infecţia se manifestă prin febră mare şi subită, congestionarea feţei, dureri abdominale şi musculare. Boala poate regresa spontan după 3-4 zile sau se poate agrava, evoluând spre deces.

Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de prevenţie; este obligatorie în zona endemică şi protejează pe o durată de 10 ani.

Este obligatoriu de reţinut că numai anumite cabinete din ţară sunt avizate să efectueze această vaccinare şi să elibereze certificat internaţional de vaccinare(carnet galben).

Dintre 12-20 milioane de persoane care călătoresc anual dintr-o ţară industrializată cu clima temperată, într-o regiune tropicală din Asia, Africa, America Centrală şi de Sud, 20-50% vor avea un episod brusc de crampe abdominale însoţite de diaree apoasă, manifestări cunoscute drept diareea turiştilor, cea mai frecventă boală asociată calatoriilor.

Turiştii pot reduce riscul de îmbolnăvire, consumând doar alimente fierbinţi, proaspăt gătite, evitând legumele proaspete, salatele şi fructele fără coajă şi consumând apa fiartă sau tratată (nu gheaţă).

Principalele boli care pot fi prevenite prin vaccinare sunt: febra tifoidă, meningita meningococică, hepatita virală A şi B, difteria, tetanosul, poliomielita, tusea convulsivă, gripa, pneumoniile pneumococice (mai ales la persoanele care au boli cronice sau sunt în vârstă), varicela, holera, gripa.

O călătorie confortabilă şi fără evenimente neplăcute trebuie pregătită cu grijă prin informare prealabilă, vaccinare la un cabinet specializat, autorizat pentru eliberarea certificatului internaţional de vaccinare şi alcătuirea unei minifarmacii de voiaj, la indicaţia medicului specialist, care va oferi şi instrucţiunile necesare privind modul de administrare, dozele, durata, efectele adverse etc.

Este recomandat ca adresarea la un cabinet de vaccinări internaţionale – epidemiologie, să se facă înainte cu cel puţin o lună de plecare, pentru ca vaccinurile să fie eficiente.

Centrul Profilaxia oferă servicii de consultanţă şi vaccinare pentru călătorii, începând cu anul 2001, având personal calificat cu supraspecializare internaţională în vaccinologie, medici primari şi specialişti epidemiologi.

Oferim de asemenea, consultanţă şi medicamente pentru profilaxia malariei, asigurăm consultanţă şi îndrumare la întoarcerea în ţară.

Centrul este autorizat să elibereze certificat internaţional de vaccinare.

Alte servicii:

  • – eliberare aviz epidemiologic pentru plecare în excursii, tabere sau intrare în colectivitate

  • – consultanţă pentru efectuare de studii epidemiologice

  • – consultanţă pentru evaluarea riscurilor infecţioase şi avizare sanitară

  • – evaluare externă proiecte în domeniul sănătăţii publice

  • – participare în studii clinice în domeniul epidemiologiei, vaccinărilor (unitate autorizată de Ministerul Sănătăţii)

Centrul Profilaxia

Timişoara, Str. Drubeta

  • Tel: 0256490123, 0727165206

Arad, Bd. Revoluţiei nr. 45, et. 3, cam. 302 (Policlinica Municipală)

  • Tel: 0257253767, int. 119; 0757168102; 0371324916

Email: office @ profilaxia.ro

Web: www.profilaxia.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns