Bolile cauzate de mucegai

Ce boli poate cauza mucegaiul din casa


Cele peste 270 de specii de mucegai care se pot dezvolta in locuinte pot provoca alergii, dureri de cap si chiar depresie. Frecventa astmului a crescut mult in ultimii ani din cauza timpului indelungat petrecut in spatii inchise, care creste probabilitatea de a inhala spori de mucegai, potrivit unei teorii.
In mediul exterior, natural, mucegaiurile ajuta la descompunerea materiei organice, precum frunzele uscate. Cand ajung insa in casele noastre, ele nu doar ca nu au utilitate, dar pot provoca sau agrava anumite probleme de sanatate.
Mucegaiurile se dezvolta in locuinte atunci cand sporii din aer si din praful din casa gasesc suprafete umede, prielnice multiplicarii.

In mod obisnuit, in interior se gasesc in cantitati depistabile mai multe specii de fungi.
O parte dintre aceste tipuri sunt, de fapt, fungi de exterior, ce ajung in spatiile locuibile pe calea aerului sau care se dezvolta pe suport alimentar. Sporii de mucegai sunt raspanditi peste tot, fiind prezenti in cantitate mai mare in spatiile umede.

Pot produce reactii alergice si iritatii
Dintre problemele de sanatate pe care le genereaza prezenta sporilor de mucegai in case, cel mai frecvent intalnite sunt reactiile alergice si iritatiile. Ele apar ca urmare a inhalarii sporilor ori a atingerii suprafetelor contaminate, intr-un interval ce variaza de la cateva minute la cateva ore de la contact.
Reactiile alergice se manifesta sub forma rinitei alergice: stranut, secretii nazale, ochi rosii si iritatii ale pielii (dermatita). Severitatea simptomelor depinde de gradul de expunere la spori si de sensibilitatea fiecarui organism in parte. Iritatiile se manifesta la nivelul ochilor (secretii lacrimale abundente, ochi rosii), pielii, gatului si plamanilor (tuse).
Expunerea la mucegaiuri este in mod particular periculoasa pentru cei care sufera de o boala respiratorie cronica, pentru copii si varstnici si pentru cei care au imunitate scazuta.

Prea mult stat in casa da astm
Mucegaiurile pot fi si o cauza de aparitie sau de agravare a astmului. De altfel, exista o teorie potrivit careia frecventa tot mai mare a acestei afectiuni respiratorii inregistrata in ultimele doua decenii este consecinta tendintei oamenilor de a petrece mult timp in spatii inchise. In consecinta, probabilitatea de a inhala spori de mucegaiuri este mai mare si riscul de aparitie a astmului creste.
Sinuzita fungica poate fi o alta consecinta a inhalarii sporilor de mucegai din casa. Un studiu efectuat in trecut de medicii de la Clinica Mayo din SUA arata ca nu mai putin de 96 la suta din persoanele cu sinuzita cronica au aceasta forma a bolii, iar una dintre cauzele incriminate este expunerea la mucegaiurile din mediul inconjurator.

Ne afecteaza starea psihica
Unele mucegaiuri elibereaza toxine (numite micotoxine) care afecteaza sistemul nervos. Ele pot produce dureri de cap, dificultati de concentrare si chiar depresie, dupa cum arata un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Brown din SUA.
Potrivit coordonatorului acestui studiu, epidemiologul Edmond Shenassa, toxinele mucegaiurilor afecteaza zona din creier responsabila de controlul emotiilor. Alti specialisti au asociat inhalarea sporilor de mucegai cu oboseala si cu aparitia problemelor de memorie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns