Ce ulei folosim la salata

Top 5 uleiuri de folosit la salate


Uleiul de masline, cel de porumb sau cel de nuca sunt doar cateva dintre uleiurile cu valoare nutritionala mare. Un element esential de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un ulei pentru asezonarea salatelor este sa fie extravirgin, obtinut prin presare la rece, recomanda specialistii.
Hranitoare si gustoase, salatele nu pot lipsi dintr-o alimentatie echilibrata, mai ales in acest sezon. Insa legumele nu sunt singurele ingrediente care incadreaza acest fel de mancare in categoria alimentelor sanatoase, ci si uleiul folosit pentru un plus de savoare. „Uleiurile care contin acizi grasi esentiali Omega 3, cum sunt uleiul de masline sau cel de nuci, pot reduce rata de aparitie a aritmiilor severe cu 30%. In plus, ele contribuie la stimularea sistemului imunitar si la buna functionare a sistemului nervos. Conditia este ca aceste uleiuri sa fie naturale, sa fie consumate in stare cruda si in cantitati moderate”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
1 Uleiul de masline
Bogat in vitamine (A, B1, B2, C, D, E si K), in antioxidanti si in acizi grasi Omega 3 si Omega 6, uleiul de masline te mentine tanar si sanatos. „Uleiul de masline este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri. El se obtine numai din maslinele verzi, iar aroma, culoarea si consistenta lui variaza in functie de soiurile de masline folosite. Acest tip de ulei contine acizi grasi mononesaturati si principii antioxidante”, explica Livia Nena, biolog nutritionist la Clinica Bio Nutriliv din Bucuresti. Astfel, uleiul de masline contribuie la scaderea colesterolului, prevenind aparitia aterosclerozei si a infarctului. De asemenea, uleiul de masline este deseori recomandat in tratamentul gastritei si ulcerului, dar si pentru imbunatatirea functiei hepatice. Pentru a beneficia de toate aceste proprietati, trebuie sa consumi zilnic circa 25 ml de ulei de masline (aproximativ doua linguri).
2 Uleiul de samburi de struguri
Acest tip de ulei este recunoscut si folosit de sute de ani datorita gustului si calitatilor nutritionale deosebite. Obtinut prin presarea la rece a samburilor de struguri, este o sursa bogata de vitamine precum E si F, dar si de minerale, de uleiuri esentiale si de acizi grasi polinesaturati. Uleiul din samburi de struguri este recomadat in special pentru a preveni imbatranirea prematura, bolile de inima si cancerul, dar si pentru cresterea imunitatii organismului. Poti consuma pana la trei linguri din acest tip de ulei pe zi.
3 Uleiul de porumb
Specialistii spun ca uleiul din germeni de porumb se numara printre cele mai indicate uleiuri pentru salate. Iar acest lucru se datoreaza nu doar gustului aparte, ci si faptului ca are un continut ridicat de vitamina E, ajutand la fortifierea sistemului imunitar si la incetinirea procesului de imbatranire. In plus, si acest tip de ulei este o sursa buna de acizi grasi esentiali polinesaturati, dar si de alti nutrienti valorosi, precum vitaminele C si D si cele din complexul B, fierul, manganul si cromul. Se recomanda consumul a maximum 30 ml de ulei de porumb pe zi.
4 Ulei de nuca
Si acest tip de ulei intra in categoria uleiurilor cu un continut bogat de acizi grasi esentiali, recomandat pentru protejarea aparatului cardiovascular si pentru stimularea cerebrala. De altfel, acest tip de ulei este considerat a fi mai sanatos decat cel de porumb sau de floarea-soarelui. Tine cont de faptul ca cel mai indicat este sa folosesti numai ulei de nuca presat la rece si sa-l pastrezi la intuneric si racoare, deoarece rancezeste usor. Nutritionistii recomanda o doza zilnica de 20-40 ml pe zi.
5 Ulei de floarea-soarelui
Desi auzi adesea ca este nociv, uleiul de floarea-soarelui are proprietati benefice atata vreme cat nu este prajit. De altfel, acesta este cel mai folosit tip de ulei la noi in tara, conform studiului de cercetare Nielsen, 80% din romani folosindu-l in mod curent. Astfel, uleiul de floarea-soarelui presat la rece cotine acizi grasi nesaturati, aminoacizi, saruri minerale si vitaminele A, D, E si K. Foloseste ulei de floarea-soarelui la asezonarea salatelor, dar fara a depasi o cantitate de doua linguri pe zi. Prin folosirea la prajiri repetate, devine nociv.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns