Elemente de baza in ingrijirea ochilor
Agenti activi si formulari ale ochilor
In afara de limba si gesturi, de asemenea, ochii nostri joaca un rol important in comunicare. Ochii expresivi pot fi factorul decisiv in determinarea simpatiei si apeeling-ului. De aceea ingrijirile cosmetice preventive a zonei ochilor are o importanta speciala.
Pielea din jurul ochilor este extrem de elastica, destul de subtire si are relativ putin tesut conjunctiv. Acesta explica diferentele in aspectul pielii ca depozitele de grasime ( saci lacrimali ), vasele de sange de suprafata ( cercurile ochilor ) si venele mici sunt mult mai vizibile in aceasta arie decat in alte parti ale pielii. Acesta de asemenea, se aplica pentru umflaturi ale pleoapelor cauzate de retentii de apa sau invers, pentru formarea ridurilor pe pleoapele inferioare cauzate de deshidratare in mediu uscat si cald. Micile riduri de mimica, pierderea elasticitatii pielii si oboseala muschilor ochilor completeaza domeniul problemei “zona ochilor”. Desi exista agenti cosmetici activi excelenti, si trucuri decorative pentru a imbunatati aspectul ochilor, masurile non-cosmetice preventive inca mai ai prioritate:
-
exercitii regulate – daca este necesar, de asemenea, gimnastica specifica pentru ochi pentru a creste microcirculatia
-
o nutritie bogata in vitamine incluzand un aport balantat de acizi grasi esentiali
-
alternand contractia si relaxarea ochilor in timpul lucrului ( ca de exemplu pauze regulate )
-
somn suficient
-
iluminare adecvata in camere si pozitionarea echipamentelor luand in considerare si incidenta luminii
-
umidificarea camerei in timpul lunilor de iarna
-
camere si locuri de munca fara proiect
-
protectie impotriva frigului extrem, caldura si radiatiilor solare
-
consumul moderat de alcool si nicotina
-
un control optic regulat.
Cu conditia ca aceste sfaturi sa fie respectate, rezultatele optime pot fi realizate cu masuri cosmetice adecvate.
Curatarea pielii si peeling-ul
Este inevitabil ca de asemenea, substantele naturale de protectie ale pielii sa fie indepartate in cursul procesului de curatare a pielii. Este de ideal ca doar apa calduta sa fie folosita. De cele mai multe ori, acest lucru va fi insa insuficient din cauza make-up-ului aplicat pe piele. O alternativa excelenta laptele demachiant non-iritant bazat pe uleiuri vegetale fara emulgatori. Ulterior, se sugereaza sa clatiti pielea cu apa pura.
Peeling-ul ar trebui sa fie rar aplicat in zona ochilor. Fie ca organismele abrazive in forma de particule de ceara sau peeling cu enzime sunt utilizate, este inevitabil o acoperire sa se poata acoperi cu atentie zona ochilor. Acidul fructic si peeling-uri chimice ar trebui sa fie aplicate doar de catre dermatologi cu experienta, cu respectarea intocmai a indicatiei specifice.
Lotiunile
Lotiunea calmeaza pielea cu aditivii sai antimicrobieni si astringenti ( hamamelis, castraveti, coada-calului ), dupa curatare. Ele au de asemenea, un efect de stimulare datorita cofeinei, ceaiului verde si continutul de coenzima Q10. Lotiunile de racire pot contine aloe si alge, de exemplu. Exista solutii interesante disponibile pentru ingrijirea la domiciliu ( vezi mai jos ) pe baza diferitilor agenti activi in cazul in care clientul nu este pregatit sa utilizeze produse suplimentare de ingrijire a pielii. Daca trebuie sa se aplice o masca, este benefic ca aceasta sa se formuleze cu D-pantenol sau lipozomi ( din fosfatidilcoline ). Aceste ingrediente sprijina disponibilitatea agentilor activi din masca. In caz contrar, lotiunile au o baza apoasa, care poate contine alcool pentru a stabiliza extractele. Concentratia de alcool ar trebui sa fie scazuta, desi, in scopul de a preveni iritatiile sau deshidratarea pielii.
Mastile
Exista un larg domeniu de activitate cu privire la masti, in functie de faptul daca este o masca crema, masca ocluziva sau masca modelatoare intarita, baze minerale ( argila, aluminosilicati ) sau daca un agent activ este impregnat in mastile cu lana sunt aplicate. Selectia agentilor activi utilizati in aceste variante diferite in esenta raman aceleasi. Punctul crucial aici este inlaturarea ulterioara a mastii. Mastile cu lana si crema sunt cu siguranta tratamentele preferate in acest caz, deoarece sunt usor de indepartat si nu necesita proceduri suplimentare de curatare. Acest lucru este valabil si pentru mastile de modelare; cu toate acestea, trebuie luat in considerare ca agentii activi continuti in masca de modelare, sunt doar partial eliberati in piele ca urmare a procesului de intarire. In cazul in care se folosesc masti bazate pe sulfat de calciu, este recomandat sa se adauge un strat de ulei sau crema pe piele, pentru a evita contactul direct cu suprafata pielii. Acest pas faciliteaza indepartarea ulterioara si in plus, de asemenea, protejeaza bariera pielii impotriva potentialelor daune cauzate de sulfatul de calciu. Masti de crema – daca este aplicata abundent – poate fi filosita ca un masaj mediu. In contrast cu zonele de piele ramase, zona ochilor ar trebui usor masata, pentru a preveni pielea tensionata. Se incepe cu tapotari usoare la inceputul tratamentului.
Baze si agenti activi
In functie de starea specifica a pielii din jurul ochilor, se utilizeaza gel sau creme de baza. Gelurile ( vedeti agentii din gel mai jos ) pot de asemenea contine, fractiuni de lipide. Gelurile sunt benefice in masura in care au un efect de racire si nu contin emulgatori. Ar trebui mentionat in acest context, desi, cremele fara emulgatori si produsele de make-up, sunt de asemenea disponibile pe scara larga deja.
Fosta clasificare in produsele de ingrijire de zi sau noapte, de asemenea s-a schimbat. In timp ce traditionalele creme de noapte sunt frecvent bogate in substante lipidice, destul de des sub forma de produse cu uleiuri minerale care determina o umflare a pielii ceea ce conduce la o netezire a ridurilor, formulele de astazi contin substante senzitive la oxigen si lumina care ajuta la recuperarea pielii. Totusi, efectul lor pe timpul zilei poate scadea usor datorita influentei luminii. Un principiu aditional, este utilizarea a cat mai putinor aditivi posibil. Unii agenti activi si aplicarile lor sunt acoperite in urmatoarele.
Pete uscate si riduri cauzate de deshidratare ( pleoapa inferioara ): aminoacizi, uree, saruri minerale si D-pantenolul sustin naturalul NMF. Acestea ar trebui sustinute de un film superficial de agenti gelatinizanti cum ar fi acidul hialuronic, aloe vera, CM-glucan, derivati de celuloza, acid alginic sau polyvinyl pyrrolidon ( PVP ). Acidul hialuronic este cel mai potrivit, pentru ca filmul nu va forma straturi pergamentoase. Trigliceridele vegetale, ca de exemplu avocado si uleiul de germeni de grau furnizeaza acizi grasi indispensabili si fitosteroli combinati cu efecte suplimentare de uniformizare.
Sacii lacrimali: Ei se formeaza pentru ca tesutul conjunctiv este lenes cu rezultatul ca pungile care se dezvolta, se umplu ulterior cu tesut adipos. Sacii lacrimali sunt ereditari si nu raspund la tratamentele cosmetice. Frecvent ele sunt doar umflaturi pe pleoapa inferioara cauzate de retentia de apa. Acestea sunt des observate dimineata dupa trezire si dispar dupa ce microcirculatia a fost stimulata cu micul dejun, o cafea sau un ceai. Regresia lor poate fi sustinuta de castravete, ceai verde sau extracte de ochi-luminos sau, alternativ, prin aplicarea de felii de castravete, pungi de ceai sau comprese. Lipozomii accelereaza procesul.
Cercurile intunecate: umbrele maronii sau albastrui, fac o persoana sa arate mai obosita. Cu cat este mai corecta pielea, cu atat sunt mai vizibile. Aceste umbre ale ochilor pot fi tratate in mod eficient cu extract de ruscus, respectiv saponinele continute in acesta. Cercurile intunecate pot fi mascate cu o fundatie de lumina dupa ce umbrele au fost neutralizate cu o nuanta de culoare umbroasa.
Atrofia pielii si pierderea elasticitatii: beneficiile aici sunt recuperarea vitaminelor de sustinere A, C si E, coenzima Q10 precum si matrikines. Microcirculatia este stimulata prin produse cu ceai. Ruscusul are un efect stabilizator asupra tesutului conjunctiv si vaselor de sange. Efectele cutanate de strangere sunt realizate cu castraveti, coada-calului si extracte de kigelia.
Eritemul poate fi tratat cu ulei de in, primule, aloe, echinaceea si extract de hamamelis. Tratamentele rozaceei si cuperozei sunt reglementate de urmatoarele.
Pete pe piele: Este un intreg arsenal de agenti activi excelenti ca drojdia ( serie de vitamina B ), rasina de boswellia si ulei de in ( anti-inflamatorii ), trifoi rosu si extracte de soia ( fitohormoni ) si fosfatidilcolina pura ( acid linoleic ).
Riduri de expresie: ridurile din colturile ochilor numite si laba gastii tin in special de mimica fetei si pot fi tratate cu extras de paracreson si peptide.
Pleoapele cazute intra sub titulatura cosmeticii decorative. In acest caz, pleoapa mobila abia vizibila este luminata cu o nuanta deschisa, iar de-a lungul marginii orbitei oculare se traseaza o linie cu o nuanta de maro inchis. Genele sunt accentuate cu negru inchis.
Protectia pielii
Ca si clivajul, zona ochilor este sensibila la radiatii. Imbatranirea prematura a pielii se remarca usor in aceasta zona. Totusi, asta nu inseamna ca pielea trebuie sa fie complet acoperita cu protectie permanenta UV. O utilizare normala a produselor de protectie impotriva luminii, reduce stresul permanent din cauza filtrelor chimice UV, care sunt indispensabile in special produselor cu factor ridicat de protectie solara. Radiatia solara directa implica automat expunere ridicata la radiatii infrarosii si singura protectie impotriva ei este umbra. Palaria de soare pare a fi de moda veche, dar inca mai este cea mai eficienta protectie.
Sensibilitatea pleoapelor si pielii invecinate la aer rece si vant uscat si rece, este extrem de ridicata. Vasele de sange si sistemul nervos sunt deteriorate cu usurinta in acest mod. Simptomele rozaceei si venele vizibile sunt rezultatul. Asociate cu acestea sunt si iritatiile si inrosirea ochilor, ambele conditii, fiind mai des intalnite o data cu umiditatea scazuta ( in perioada de iarna si primavara ) si se pot chiar agrava prin parfumuri sau conservanti dar si in timpul sezonului in care polenul este prezent. In timp ce, pe de-o parte protectia cu produse pentru ingrijirea pielii, bogate lipidic si cu aport apos scazut si o palarie ce sta coborata pe frunte sunt usor de indurat, pe de alta parte, ingrijirea pielii deteriorate este relativ complicata deoarece implica si tesutul conjunctiv. In cazul in care a fost diagnosticata o infectie cu o bacterii anaerobe, pielea nu mai poate fi tratata cu produse de re-ingrasare si cele care formeaza o pelicula. Daca produse apoase au fost utilizate in abundenta, solutiile apoase solubile se vor acumula si vor irita pielea. Este recomandat totusi, aplicarea produselor rar si utilizarea celor ce nu formeaza o pelicula, un act de echilibru, care adesea nu are importanta pentru persoanele vizate. Agentii activi adecvati sunt extractul de ruscus si echinaceea, uleiul de in, acidul betulinic si acidul azelaic ( licentiat ca agent de consistenta ce nu formeaza pelicula pentru aplicatiile cosmetice, in concentratii de pana 1% ). In institutul de frumusete, uleiurile vegetale anti-inflamatorii, cum ar fi uleiul de in, uleiul de primule sau uleiul de macese pot fi amestecate viguros cu un concentrat adecvat de lipozomi si o faza apoasa. Amestecul nu contine emulgatori. Un nanodispersor gata facut este pus la dispozitie pentru ingrijirea la domiciliu.
Numarul de terapii care combina dispozitive specifice si produse, cum ar fi terapiile cu ultrasunete, a crescut doar de curand. In special in jurul ochilor, aceste terapii sunt totusi considerate riscante.
Articol furnizat de: www.dermocenter.ro
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!