Rinoplastia

Ce este rinoplastia?

 

Nasul, prin situarea sa in centrul fetei, este cel care atrage atentia inca din primele momente ale interactiunii intre 2 persoane, astfel ca, orice asimetrie sau dizarmonie, neconcordanta a dimensiunilor sau formei sale cu restul fetei va fi sesizata imediat de interlocutor.


De aceea, el devine de cele mai multe ori cea mai problematica parte a fetei (fiind uneori prea mare, alteori prea mic, sau prea incovoiat, prea ascutit, prea borcanat, ori prea turtit) asadar, un generator de complexe.

Datorita evolutiei chirurgiei estetice din ultimii ani, aceste neplaceri si complexe pot fi remediate, rinoplastia fiind una dintre cele mai solicitate si obisnuite operatii.

Ce este rinoplastia?
Rinoplastia este o operatie de remodelare a nasului, care confera acestuia dimensiunile si forma adecvate fetei pacientului, corecteaza deci aspectul extern al nasului si/sau (dupa caz) inlatura unele defecte ale structurii interne a acestuia, restabiliand o circulatie corecta a aerului prin caile respiratorii intranazale.

Exista mai multe tipuri de rinoplastie, decizia asupra operatiei efectuate tine de particularitatile fiecarui pacient:
Din punctul de vedere al structurilor ce vor fi corectate exista rinoplastia totala, interventie realizata atat la nivelul structurilor cartilaginoase, cat si la al celor osoase. Este cea mai des intalnita, deoarece majoritatea nasurilor cu probleme necesita corectia ambelor structuri.

Rinoplastia partiala este o interventie doar asupra structurilor cartilaginoase sau doar a celor osoase. In cazul in care pacientul are de exemplu o proemeninta a varfului nazal cu contur osos corect sau doar o cocoasa inestetica, pentru varful nasului nefiind necesare corectii.

Din punctul de vedere al numarului de interventii la nivel nazal, exista rinoplastie primara, atunci cand nasul nu a mai suferit corectii in antecedente, aceasta fiind prima operatie la acest nivel. Rinoplastia secundara se realizeaza in cazul in care s-a efectuat in antecedente o operatie de corectie a nasului (fie in urma unui traumatism, fie tot o interventie in scop estetic sau functional). Exista nasuri care au diformitati importante sau sunt modificate in urma unor defecte/anomalii congenitale, sau traumatisme grave, astfel ca, de obicei, in aceste cazuri sunt necesare mai multe interventii pentru obtinerea unui aspect cat mai estetic, a unei simetrii.

Prin rinoplastie se pot corecta, dimensiunile nasului (lungime, latime, proiectia varfului), imaginea sa de profil (cocoasa inestetica sau alte deformari ale conturului), forma narilor.

Cine poate beneficia de rinoplastie?
In cazul rinoplastiei realizate in scop estetic, pot beneficia de aceasta operatie doar persoanele care au depasit perioada pubertatii, in general peste 18 ani, deoarece este necesar, ca procesul de crestere sa se fi incheiat, si persoanele ce nu sufera de afectiuni grave cardio-vasculare, pulmonare sau psihice.

In ce consta operatia de rinoplastie?
Exista doua metode de realizare a operatiei de rinoplastie: metoda deschisa (cea mai des utilizata) si metoda inchisa (aplicabila doar la numar redus de cazuri, ce necesita corectii minore).

In rinoplastia deschisa se va efectua o incizie la nivelul columelei (portiunea vizibila ce desparte narinele) si cate o incizie pe interiorul narinelor, expunerea ulterioara a scheletului osteocartilaginos al nasului si remodelarea acestuia (avand deci o vizibilitate directa asupra structurilor) reasezarea pielii pe noul schelet, introducerea de mese in narine si montarea unei atele care sa ajute la mentinerea noii forme a nasului.

In cazul metodei inchise, incizii se fac doar pe interiorul narinelor, motiv pentru care nu exista o vizibilitate a directa a structurilor interne ale nasului, de aceea, aceasta interventie este aplicabila in putine cazuri, cu defecte minore.
Operatia de rinoplastie dureaza in medie 1-2 ore si se realizeaza sub anestezie locala sau generala.

Cat dureaza perioada de recuperare?
Atela si pansamentul se vor indeparta la 7-10 zile postoperator. Recuperarea in urma operatiei de rinoplastie dureaza in medie 2-3 saptamani. Principalele recomandari dupa operatie vizeaza repausul fizic in primele 2-3 saptamani postoperator, urmate de o reluare treptata a activitatilor fizice cotidiene si a sportului (la ~2 luni postoperator), protejarea de frig si de soare, dar si evitarea loviturilor la nivelul nasului.

Rezultatul final al rinoplastiei este vizibil insa dupa aproximativ 6 luni-1 an.

Care sunt riscurile rinoplastiei?
Riscurile operatiei de rinoplastie sunt asemanatoare cu cele ale oricarei interventii chirurgicale (sangerare, edem, stare de rau general, daca nu se respecta indicatiile medicului chirurg plastician).

Un lucru important de retinut, este ca nasul este o structura complexa, situata intr-o zona extrem de vizibila, deci orice modificare efectuata la nivelul sau va fi sesizata imediat.

De aceea, este esentiala experienta chirurgului plastician, care trebuie sa fie un bun cunoscator al anatomiei si un fin evaluator al defectelor existente si al modificarilor pe care le va produce prin operatie.

Cu sau fara riscuri, romancele (si mai putin romanii) sunt preocupate din ce in ce mai mult de nasul lor, dovada fiind cererea in trend ascendent a operatiilor de rinoplastie din motive strict de ordin estetic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns